Education » Workshops in the Netherlands
Workshops in the Netherlands

Empulsys regularly hosts one day workshops. These workshops are excellent opportunities for you to quickly learn new skills by doing. After receiving instructions you will start improving your skills in small teams and guided by an expert in the field of modern software development. Each workshop has a specific theme; themes are for example writing use cases, planning of iterations or estimating.

On request we also host custom made workshops and courses. When you're interested, please contact us.

 
Workshop - Beter Business-IT Alignment met het Meta Model

Datum: 28 mei 2010
Locatie: Almere centrum

Volgens Wikipedia draait “Business-IT Alignment” onder meer om het dichten van het gat tussen IT en business professionals ten gevolge van verschillen in doestellingen, cultuur, beloning en onwetendheid over elkaars vakgebied. En verder draait het ook om beter beslissingen nemen, rekening houdend met zowel Business als IT. Je zou kunnen zeggen dat Business-IT Alignment niet kan bestaan omdat de één zonder de ander geen recht van bestaan heeft. Los daarvan komen onbegrip, schijnbaar onoverbrugbare verschillen en verkokerde besluitvorming helaas nog regelmatig voor.


Voor mensen die beter willen omgaan met Business / IT Alignment of de processen daarachter biedt de workshop Beter Business / IT Alignment met het Meta Model uitkomst. Let wel, deze workshop gaat niet over een nieuw theoretische model. Het is de bedoeling om hard aan de slag te gaan en je een gedegen inhoudelijke kennis van zaken e geven van het Meta Model. Het Meta Model, afkomstig uit NLP , is onder meer een probaat middel om heel precies te kunnen communiceren. En precies communiceren is heel belangrijk wanneer het gaat om wederzijds begrip. Behalve precies communiceren, biedt NLP ook een strategie voor het nemen van meer goede beslissingen.

Je leert:

 • Basis model communicatie voor precies communiceren
 • Basis model communicatie voor positieve beïnvloeding
 • Hoe je een betere klik krijgt met gesprekspartners
 • Hoe je goede beslissingen kunt onderscheiden van slechte

Het zijn maar vier onderwerpen, maar je hoeft me niet op mijn woord te geloven wanneer ik je zeg dat dit een heel vol programma is. Met mijn achtergrond in softwareontwikkeling, Business Modeling en NLP ben ik beter in staat om het hele speelveld te overzien. In deze workshop ga ik me vooral focussen om je de finesse van de relevantie technieken bij te brengen zodat je de volle kracht ervan meteen kunt gebruiken zonder de context uit het oog te verliezen. Je hebt geen voorkennis nodig van NLP om deze workshop te kunnen volgen, maar het is ook geen bezwaar.

De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur en vindt plaats op 28 mei in Almere. Alle deelnemers ontvangen het boek Breintraining ter waarde van € 24,95 gratis na afloop van de workshop als naslagwerk. Wanneer je mee wilt doen, schrijf je dan meteen in met het onderstaande formulier. Daarmee verzeker jezelf meteen van een plaats en je helpt mij enorm om alles logistiek op tijd in orde te hebben. Inschrijven is 100% veilig want je kunt altijd tot 24 uur voor aanvang per email kosteloos annuleren. Na je inschrijving krijg je een bevestiging per email en wordt de factuur toegestuurd per post.

Inschrijfformulier: Workshop Beter Business-IT Alignment met het Meta Model

 
Workshop - Beginnen met Use Cases

Datum: Op aanvraag
Locatie: Almere centrum of in-company

Deze workshop is voor iedereen die aan de slag wil gaan met use cases en behoefte heeft aan een praktische inleiding. Use cases zijn de meest gebruikte techniek voor het vastleggen van functionele eisen aan softwaresystemen. Een goed use case model geeft daarbij allereerst een eenvoudig en overzichtelijk beeld van wat een systeem allemaal kan. Maar het is goed te beseffen dat een use case model een veel breder toepassingsgebied heeft. Zo vormt het ook de basis voor onder meer projectplanning, ontwerp, testen, verwachtings- en scope-management.

Er is heel veel kennis beschikbaar over use cases. Echter, in mijn praktijk zie ik vaak dat de use case techniek verkeerd wordt toegepast, met grote problemen tot gevolg. In mijn visie komt dit vooral doordat niet wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke concepten. Ik heb tal van bedrijven weer op weg kunnen helpen door terug te gaan naar deze oorspronkelijke concepten en door het doelgericht en simpel te houden.

In deze workshop zal ik je de finesses van de use case techniek bijbrengen, zodat je de volle kracht ervan effectief kunt toepassen in je projecten. Voorkennis van use cases is niet nodig, maar ook geen bezwaar.

In deze workshop ga je praktisch aan de slag met het opzetten van een use case model en het schrijven van een use case. Tijdens de workshop worden dan gaandeweg een tal van vragen beantwoord. Wat is bijvoorbeeld een use case en wat kun je er allemaal mee? En hoe kom je aan een use case model en waar moet een goed use case model aan voldoen? Of welke technieken heb je om use case modellen helder en overzichtelijk te maken?

Tijdens de workshop leer je:

 • Hoe je actoren kunt identificeren
 • Hoe je use cases kunt identificeren
 • Hoe je een helder use case model kunt opstellen
 • Hoe je een use case tekstueel kunt schetsen om snel gevoel te krijgen voor de inhoud, de omvang en de complexiteit
 • Hoe je use case specificaties kunt verfijnen met uitzonderingssituaties

Het is een volle dag met veel oefening, praktische voorbeelden en tips uit de praktijk.

Alle deelnemers ontvangen een compact naslagwerk zodat je de informatie nog eens op je gemak kunt teruglezen. Wanneer je mee wilt doen, schrijf je dan meteen in met het onderstaande formulier. Daarmee verzeker jezelf van een plaats want de meeste workshops zijn ruim van tevoren uitverkocht. En je helpt mij enorm om alles logistiek op tijd in orde te hebben. Inschrijven is 100% veilig want je kunt altijd tot 24 uur voor aanvang per email kosteloos annuleren. Na je inschrijving krijg je een bevestiging per email en wordt de factuur toegestuurd per post. Het tarief voor de workshop is à € 255,- per persoon, exclusief BTW.

Inschrijfformulier workshop Beginnen met Use Cases

 
Workshop - Beter Projecten Plannen met NLP

Datum: Op aanvraag
Locatie: Almere centrum of in-company

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het plannen van projecten en die zijn vaardigheden op dit gebied wil verbeteren. Niemand zal ontkennen dat het maken van planningen een belangrijke activiteit is voor ieder project. Of je nu een traditioneel (waterval) softwareproject neemt of een modern iteratief / agile softwareproject of ieder willekeurig ander project, allemaal hebben ze een planning. En het maken van een goede planning is vaak een lastig karwei, zeker als je afgaat op het aantal projecten dat in de problemen komt.

Voor softwareprojecten zijn verschillende technieken beschikbaar voor het maken van een releaseplan, een projectplan of een iteratieplan. Echter, deze technieken gaan eigenlijk allemaal over welke denkstappen je moet zetten en zelden tot nooit wordt er uitgelegd hoe je deze denkstappen nu precies moet zetten. Wat doe je bijvoorbeeld als je wordt overweldigd door de complexiteit of de hoeveelheid werk? Zie je er letterlijk als een berg tegenop? Of hoe weet je wanneer een planning goed genoeg is om te kunnen worden vrijgeven? En hoe is het mogelijk om het overzicht te houden op meerdere projecten en activiteiten tegelijkertijd?

Uiteindelijk gaat het erom meer grip te krijgen op een ongrijpbaar begrip als tijd, om zo beter in staat te zijn meer realistische en betrouwbare planningen op te stellen. Tijdens deze workshop leer je:

 • Hoe jouw brein tijd organiseert
 • Hoe je jouw manier van tijdorganisatie kan optimaliseren
 • Hoe je beter kunt plannen en controle kunt houden door middel van tijdslijnen
 • Hoe je meer goede beslissingen kunt nemen
 • Hoe je weerstand tegen beperkingen kunt overwinnen

Zoals je ziet is dit een heel vol programma, temeer omdat we vooral met elkaar aan de slag gaan om het geleerde meteen in de praktijk toe te passen.

Alle deelnemers ontvangen een compact naslagwerk zodat je de informatie nog eens op je gemak kunt teruglezen. Wanneer je mee wilt doen, schrijf je dan meteen in met het onderstaande formulier. Daarmee verzeker jezelf van een plaats want de meeste workshops zijn ruim van tevoren uitverkocht. En je helpt mij enorm om alles logistiek op tijd in orde te hebben. Inschrijven is 100% veilig want je kunt altijd tot 24 uur voor aanvang per email kosteloos annuleren. Na je inschrijving krijg je een bevestiging per email en wordt de factuur toegestuurd per post. Het tarief voor de workshop is à € 255,- per persoon, exclusief BTW.

Inschrijfformulier workshop Beter Projecten Plannen met NLP

 
Workshop - Masterclass Use Case Modeling

Datum: Op aanvraag
Locatie: Almere centrum of in-company

Deze workshop is voor iedereen die al enige ervaring heeft opgedaan met use cases en die zijn vaardigheid op een hoger niveau wil brengen. Als je al met use cases hebt gewerkt, dan vermoed ik dat je inmiddels goede en slechte voorbeelden hebt gezien. En ik denk ook dat je al weet hoe moeilijk het kan lijken om modellen en beschrijvingen correct te krijgen zonder in te boeten aan helderheid en overzicht. Toch is het maken van heldere use case beschrijvingen en use case modellen eenvoudiger is dan het soms lijkt.

Er is heel veel kennis beschikbaar over use cases. Maar in mijn praktijk zie ik vaak dat de use case techniek verkeerd wordt toegepast, met grote problemen tot gevolg. In mijn visie komt dit vooral doordat niet wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke concepten. Ik heb tal van bedrijven weer op weg kunnen helpen door terug te gaan naar de oorspronkelijke concepten en door het doelgericht en simpel te houden. Fris daarom met deze workshop je kennis op zodat je leert hoe het écht goed kan.

Tijdens deze workshop krijg je veel tips en trucs om je use cases leesbaar en overzichtelijk te maken en die je direct in de praktijk kunt toepassen. Verder worden vragen beantwoord als welke technieken zijn er om complexe situaties helder te beschrijven? Of hoe kan ik een complex use case model vereenvoudigen?

Tijdens deze workshop leer je:

 • Hoe je tot een helder use case model komt
 • Hoe je use case beschrijvingen kunt vereenvoudigen en consistent kunt maken met behulp van een glossary (termenlijst) en een domein model
 • Wat extension points zijn en hoe je ze kunt gebruiken om use case beschrijvingen nauwkeuriger en beter onderhoudbaar te maken
 • Welke slimme relaties tussen use cases mogelijk zijn en wanneer je ze toepast
 • Hoe je business rules kunt gebruiken in combinatie met de use cases om de leesbaarheid en de consistentie te verbeteren

Het is een volle dag met veel oefening, praktische voorbeelden en tips uit de praktijk.

Alle deelnemers ontvangen een compact naslagwerk zodat je de informatie nog eens op je gemak kunt teruglezen. Wanneer je mee wilt doen, schrijf je dan meteen in met het onderstaande formulier. Daarmee verzeker jezelf van een plaats want de meeste workshops zijn ruim van tevoren uitverkocht. En je helpt mij enorm om alles logistiek op tijd in orde te hebben. Inschrijven is 100% veilig want je kunt altijd tot 24 uur voor aanvang per email kosteloos annuleren. Na je inschrijving krijg je een bevestiging per email en wordt de factuur toegestuurd per post. Het tarief voor de workshop is à € 255,- per persoon, exclusief BTW.

Inschrijfformulier workshop Masterclass Use Case Modeling

 
Workshop - Beter Specificeren en Testen met NLP

Datum: Op aanvraag
Locatie: Almere centrum of in-company

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het inwinnen en schrijven van requirements of testspecificaties en die zijn vaardigheden op dit gebied wil verbeteren. Niemand zal ontkennen dat dit belangrijke activiteiten zijn voor ieder project. Of je nu een traditioneel (waterval) softwareproject neemt of een modern iteratief / agile softwareproject of ieder willekeurig ander project, altijd is het zaak goed te weten wat er gemaakt moet worden en te controleren of dat ook daadwerkelijk goed is gedaan. In essentie komt het neer op goed en effectief communiceren, zowel mondeling, elektronisch als op papier. En dat dit nog wel eens mis gaat is af te lezen aan het aantal projecten dat jaarlijks in de problemen komt.

Veel cursussen en boeken gaan over welke technieken je kunt gebruiken om testspecificaties en requirements vast te leggen en over welk proces je kunt volgen om dit goed te kunnen doen. Hoewel dit niet verkeerd is, gaat het echter zelden of nooit over de cruciale onderliggende mechanismen: de kracht en de werking van taal, taalgebruik en de werking van het brein. Dat inzicht maakt dat het veel eenvoudiger wordt om beter informatie in te winnen, helderder te specificeren, sneller overeenstemming te bereiken en misverstanden te voorkomen.

Tijdens deze workshop leer je:

 • Hoe het brein omgaat met taal
 • Welke taalpatronen er zijn voor het beter formuleren van goede vragen
 • Welke taalpatronen er zijn voor meer precies schrijven
 • Welke taalpatronen een bron zijn voor verkeerde interpretaties
 • Hoe je sneller op de dezelfde golflengte komt met gebruikers, materiedeskundigen en andere belanghebbenden

Het lijkt wellicht niet veel stof, maar het is een heel vol programma, temeer omdat we vooral met elkaar aan de slag gaan om het geleerde meteen in de praktijk toe te passen.

Alle deelnemers ontvangen een compact naslagwerk zodat je de informatie nog eens op je gemak kunt teruglezen. Wanneer je mee wilt doen, schrijf je dan meteen in met het onderstaande formulier. Daarmee verzeker je jezelf van een plaats, want de meeste workshops zijn ruim van tevoren uitverkocht. En je helpt mij enorm om alles logistiek op tijd in orde te hebben. Inschrijven is 100% veilig want je kunt altijd tot 24 uur voor aanvang per email kosteloos annuleren. Na je inschrijving krijg je een bevestiging per email en ontvang je de factuur per post. Het tarief voor de workshop is € 255,- per persoon, exclusief BTW.

Inschrijfformulier workshop Beter Specificeren en Testen met NLP

 


News

The online article "From Business to IT System" is now available in english.

 

Empulsys is an IBM Business Partner that provides IBM product resale, services and trainings for the Rational brand in the Benelux.