Mentoring » Projectteam Mentoring
Projectteam Mentoring

Wanneer het zaak is het funtioneren en welzijn van een projectteam als geheel verbeteren, van projectleider tot programmeur of van ontwerper tot materiedeskundige, dan is projectteam mentoring een probaat middel. Met project mentoring krijgt een projectleider een sparringpartner om het team optimaal te faciliteren. En het projectteam krijgt een steun en toeverlaat voor een optimale ondersteuning bij de dagelijkse werkzaamheden. Interessante vraagstukken bij project mentoring zijn onder meer procesinrichting, teamsamenstelling, teamorganisatie, gedrag en houding, gebruik van methoden en technieken zoals Unified Process, Agile maar ook use cases, schatten, plannen, controlemechanismen, kwaliteitszorg, toolgebruik, traceerbaarheid, testautomatisering, software architectuur en alle andere aspecten die komen kijken bij het goed functioneren van een softwareproject.

Wanneer kan een projectteam mentor je helpen?
Op het gebied van softwareontwikkeling  is er een overvloed aan literatuur en opleidingen die softwareprojectteams vele technieken, stappenplannen en tips aanreiken. Wat in verreweg de meeste gevallen onduidelijk blijft, is wat wel en niet werkt in jouw specifieke situatie. En dat is nu precies waar een mentor het verschil kan maken. Situaties waarbij het prima werkt zijn onder meer:

  • Voor de eerste keer iteratief of agile ontwikkelen.
  • Extra momentum creëren voor een project dat dreigt te gaan vastlopen
  • Een vastgelopen project vlottrekken
  • Een project helpen om te gaan met een grotere dan normale complexiteit qua omvang of technologie
  • Voor de eerste keer uitbesteden van software-ontwikkeling
  • Omgaan met het opschalen van het projectteam qua bemensing

Zo werkt het
Je zet een mentor in om jou en je team te helpen succesvol te zijn. Ben je projectleider, dan kan een mentor je helpen om samen met het team een werkwijze te ontwikkelen, precies op maat voor de karakteristiek of vereisten van het project. Het resultaat is dan een zo licht mogelijke combinatie van algemeen gebruikte methoden en technieken zoals (Rational) Unified Process, Agile, Prince2, SCRUM, use cases , UML, testautomatisering, maar ook bijvoorbeeld in de organisatie voorhanden procedures. Als projectteamlid kun je samen met een mentor bepalen hoe jij je werkt beter kan doen of beter kan samenwerken met andere projectteamleden, al dan niet van andere disciplines. Werkvormen zijn zeer divers en afhankelijk van de situatie. Denk daarbij aan onder meer workshops maar ook samen met teamleden heel concreet aan werkproducten werken. Verder kijkt een mentor altijd vooruit om problemen te voorkomen. Een mentor streeft er altijd naar om projectteamleden in staat te stellen om zelfstandig succesvol te zijn.

Als je wilt weten hoe we ander team hebben ondersteund, klik dan hier.

Wanneer je ook succesvol wilt zijn met de steun van een mentor of meer informatie wilt hebben, vul dan onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op.

 
 

News

The online article "From Business to IT System" is now available in english.

 

Empulsys is an IBM Business Partner that provides IBM product resale, services and trainings for the Rational brand in the Benelux.